Olutresepti Rollin' Cinnamon Stout

{image:text}
Nyt on aika maustaa tulevaa kylmää talvea. Tässä kanelisessa upeudessa on hyppysellinen kahvin aromia, joka tuudittautuu häivähdykseen vaniljaa ja mausteita. Suussa tämä ihanuus tuo kitalakeesi suklaisen toffee pyörteen, jonka jälkeen juuri sopivasti katkeroa. Nautinto jättää jälkeensä lämpimän ja tyydyttyneen tunteen. Kunnes haluat seuraavan hörpyn.

Olut tyyppi: Ale, tumma
Makuprofiili: maltainen, mausteinen, kahvi, paahteinen, suklaa
Alkoholi: 5,9
Väri (EBC): 83
Katkero (BU): 45
Määrä: 8,5 L
Vaikeusaste: edistynyt
 
AINEET
1,3 kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
250 g Golden Naked Oats
100 g Roasted Barley
1 tl kanelia
1 tl vaniljaesanssia
11,5 g Safale S-04 hiiva
72 g carbonation drops

VALMISTUS
1. SEKOITA

-Laita Roasted Barley ja Golden Naked Oats pussiin ja murskaa maltaat käyttäen esim. kaulinta
-Lämmitä kattilassa (5 L kattila) 2 L vettä noin 60-70 asteiseksi ja lisää murskatut maltaat joukkoon. Suosittelemme käyttämään siiviläpussia. Anna hautua noin 30 min.
-Poista maltaat vedestä ja valuta maltaista kaikki neste kunnolla takaisin kattilaan
-Kiehuta nestettä vielä uudelleen noin 5 min ajan
-Poista kattila liedeltä. Lisää kaneli ja viilennä neste nopeasti laittamalla se esim. jääveteen noin 15 minuutiksi.
-Kaada neste siivilän läpi käymisastiaan
-Lisää Mr Beer Bewitched Amber Ale käymisastiaan ja hämmennä kunnes liuennut.
-Lisää kylmää vettä, kunnes saavutat 5 L määrän
-Tarkista lämpötila ja lisää kylmää tai kuumaa vettä kunnes saavutat 8,5 L määrän ja neste on 18-20 asteista.
-Ripottele pinnalle Safale S-04 hiiva ja pistä kansi kiinni.
 

2. PANE

-Laita käymisastia varjoisaa paikkaan, pois suorasta auringonvalosta. Optimaalinen käymislämpötila on 18-22 astetta.
-Käyminen kestää noin 7 – 10 astetta
-Kolmantena päivänä lisää vaniljaesanssi käymisastiaan ja anna käydä vielä 4 päivää
-Noin 7 päivän käymisen jälkeen tarkista ominaispaino.
-Tarkista ominaispaino uudelleen noin kahden päivän päästä (ja niin edelleen)
-Olut on valmista, kun ominaispaino on pysynyt samana parina mittauskertana.
 

3. PULLOTA

-Täytä puhdistetut PET pullot ja jätä noin 3 cm tyhjää tilaa
-Lisää kaksi carbonation drops jokaiseen pulloon ja pistä korkit huolellisesti kiinni.
-Säilytä pulloja pystyssä, poissa suorasta auringonvalosta.
 

4. NAUTI

-Noin kahden viikon jälkeen, tarkista onko hiilihappoa kehittynyt tarpeeksi puristamalla pulloa
-Pullot, joita säilytetään huoneenlämmössä paranevat maultaan ajan kuluessa
-Kun juoma on valmista viilennä juoma pystyasennossa
-Kaada valmis juoma lasiin varovaisesti. Varo pohjassa olevan sakkaa.
-Alkoholipitoisuus on noin 5,9 %
 
 
p.s. Tässä reseptissä jätetään käyttämättä Mr Beer Bewitched Amber Ale pakkauksessa tullut hiiva