Viinin käymisaineet
- Hiivaravintosuolaa hiiva käyttää ravinnokseen. Jos ravinteita ei lisätä, käyminen hidastuu, eikä se ole täydellinen. Hiivaravinteesta ei jää sivumakua viiniin, vaan hiiva käyttää sen loppuun.
- Pektolaasi-entsyymi hajottaa marjoissa ja hedelmissä olevaa hyytelöitymistä aiheuttavaa pektiiniä ja parantaa käymistä. Jos entsyymiä ei käytetä, on mahdollista, että viinin kirkastuminen viivästyy tai jopa estyy kokonaan.
- Kalkki (viiniliitu) parantaa veden laatua käymisprosessin kannalta edullisemmaksi ja edistää siten käymistä. Kalkkia tulisi aina käyttää raparperiviiniä tehtäessä puskuroimaan raparperin oksaalihappoa. Kalkki ei ole mukana kaikissa käymisainepakkauksissa.
- Sitruunahappo säätelee viininesteen happoisuutta (parantaa käymistä) ja antaa antaa viinille raikkautta. Ilman riittävää happoisuutta viinin käyminen saattaa heikentyä eikä se ole niin puhdasta kuin riiittävän happoisessa viininesteessä. Hapottomasta viinistä tulee myös maultaan lattea. Jos viinin raaka-aineet ovat riittävän happopitoisia, kuten esim. viinimarjat, sitruunahappoa ei tarvitse lisätä. Sitä ei myöskään ole kaikissa käymisainepakkauksissa.
- Käymisen pysäyttäjä koostuu yleensä kahdesta osasta, kaliumdisulfiitista ja kaliumsorbaatista, jotka voivat olla erillisissä pusseissa (Condessa) tai useimmiten samassa pussissa. Kaliumdisulfiitti on rikkiyhdiste, joka tappaa hiivasolut. Sen määrä käymisaineseteissä on pieni, ja se ehtii yleensä haihtua viinistä lähes kokonaan ennen pullotusta. Huolella kotona valmistetuissa viineissä on siis hyvin vähän tai tuskin ollenkaan rikkiä, päinvastoin kuin joissakin teollisissa viineissä. Kaliumsorbaatti on yleisesti elintarvikkeissa käytettävä säilöntäaine, joka edistää viinin hyvänä säilymistä pidemmänkin varastoinnin aikana. Senkin määrä on hyvin pieni, koska viinin alkoholi myös toimii viiniä säilyttävänä tekijänä.
- Viinin kirkastusaineina käytetään muutamaa erilaista ainetta vaihtelevin yhdistelmin. Bentoniitti on savilajike. jota puhdistettuna käytetään kirkastukseen. Se sitoo itseensä viinissä olevia sakkahiukkasia ja laskeutuu viiniastian pohjalle vieden mukanaan kuolleen hiivasolukon sekä muut hiukkaset. Periaatteessa samalla tavalla toimivat muutkin kirkastusaineet tai niiden yhdistelmät: mm. piihappoliuos, gelatiini ja kitosaani. Johtuen käymisaine- ja viiniainespakkausten vaihtelevista kirkastusaineyhdistelmistä ja merkkikohtaisista ohjeista, yleispätevää viininkirkastusohjetta on vaikea tehdä. Pakkauksen ohjetta seuraamalla onnistuu varmasti!
-
Lallemand
Lalvin Bourgovin RC212 Viinihiiva 5g3,20 €
-
Go-Ferm
Hiivaravinne GO-FERM 50g5,90 €
-
Presto
PRESTO RAPARPERI Special käymisaineet6,20 €
-
Barshop
BARSHOP Käymisainepakkaus6,90 €
-
Barshop
BARSHOP Käymisainepakkaus ilman hapotetta5,90 €
-
Favourite
FAVOURITE Käymisainepakkaus7,90 €
-
Golden Wine
GOLDEN WINE Käymisainepakkaus5,30 €
-
Presto
PRESTO Käymisainepakkaus6,00 €
-
Presto
PRESTO OMENA Special käymisaineet6,50 €
-
Presto
PRESTO RYPÄLE Special Käymisaineet5,30 €
-
Vinesse
VINESSE Käymisainepakkaus5,60 €
-
Mangrove Jack's
Mangrove Jack's CR51 viinihiiva 8g2,70 €
-
Mangrove Jack's
Mangrove Jack's MA33 viinihiiva 8g2,70 €
-
Bacchus
BACCHUS Viinihiiva 5g2,10 €
-
Barshop
BARSHOP Viinihiiva 15g2,20 €
-
Condessa
CONDESSA Viinihiiva Re-start 20g2,60 €
-
Lallemand
Lalvin D47 viinihiiva 5g3,20 €
-
ALE 50 %
Lallemand
Lalvin QA23 valkoviinihiiva 5g BBE 12.20221,60 € 3,20 €
-
Lallemand
Lalvin K1-V1116 valkoviinihiiva 5g3,20 €
-
Mangrove Jack's
Mangrove Jack's CY17 viinihiiva 8g2,70 €
-
Wyeast
Wyeast 4134 SAKE nestehiiva12,90 €
-
Presto
Cider Special käymisaineet4,90 €
-
Condessa
Viinihiiva kuohuviinille 20g Condessa2,60 €
-
Melkko
Cider Yeast 9g siiderihiiva2,70 €