Välineet viinin valmistuksessa

Takaisin


PERUSVÄLINEET VIININ VALMISTUKSESSA

Käymisastia
Käymisastioissa on tänä päivänä paljon vaihtoehtoja, joista edullisin ja kätevinkin on elintarvikemuovinen tiiviillä kannella varustettu n. 30 l astia.

Vesilukko kiinnitettynä tiivisteen kanssa käymisastian kanteen. Pitää ei-toivotut mikrobit ja hyönteiset ulkona, kun taas päästää käymisen aikana syntyneen hiilidioksidin poistumaan.

Siiviläpussi, kertakäyttöinen tai pestävä
Siiviläpussiin laitetaan hedelmät ja marjat käymisen ajaksi, ja se helpottaa huomattavasti niiden poistamista viinimehusta. Kertakäyttöinen siiviläpussi on kätevin käytettäessä kuivattuja raaka-aineita (koko hoito käytön jälkeen suoraan biojätteisiin), mutta koska siihen mahtuu vain n. 1 kg marjoja, ja sen biohajoavasta materiaalista johtuen, on isompi pestävä siiviläpussi kätevämpi vaihtoehto valmistettaessa viiniä tuoreista tai pakastetuista raaka-aineista.
 
Nestelämpömittari, ominaispainomittari ja viinilappo
Lämpömittarilla varmistetaan, että viininesteen lämpötila on sopiva ja ettei hiiva tai entsyymi vaurioidu liiasta lämpötilasta. Ominaispainomittari on tärkeä viinin käymisen seurantaan/sokeripitoisuuden mittaamiseen. Viinilappo on kätevä siirrettäessä viiniä astiasta toiseen ja pullotettaessa.
 
Pesu/desinfiointiaine
On erittäin tärkeää, että kaikki välineet ovat varmasti puhtaita ja steriilejä, jotta ikäviltä mikrobiyllätyksiltä vältytään.
 
Viinipullot tai hanapakkaukset
Viini säilytetään viinipulloissa lappeellaan. Nykyään on myös saatavissa käteviä hanapussipakkauksia viinin ja mehun säilytykseen. Hanapusseissa suositeltu viinin säilytysaika on yksi vuosi, joten vuosikertaviiniksi varastoitava viini kannattaa pullottaa.
 
Korkituslaite
Ilman korkittajaa on mahdotonta laittaa oikean kokoinen korkki tiiviisti pulloon. Muovinen painettava korkittaja on enemmän voimaa vaativa ja hankalampi käyttää kuin vipumallinen korkittaja. Muovisella korkittajalla ei myöskään saa painettua 23 mm korkkia pullon suuhun. Jopa 22 mm korkki vaatii melkoisesti voimaa. Näille korkeille suositellaankin vipumallista korkittajaa. Suurempi korkki sulkee tiiviimmin.
 
Viinikorkit
Presto luonnonkorkit ovat vaha/silikoni-käsiteltyjä, joten niitä ei saa liottaa kuumassa vedessä ennen pulloon laittoa. Ne voi hyvin huuhdella kylmällä vedellä, niin niiden pinta tulee liukkaammaksi, mikä helpottaa korkittamista. Korkituksen jälkeen on hyvä pitää pullot  ensin pystyasennossa kahden vuorokauden ajan ennen varastointia, jotta korkit "asettuvat" hyvin pullon suuhun.
Luonnonkorkki on ainoa materiaali, joka läpäisee happea kypsymistä varten. Pullot säilytetään vaaka-asennossa, jotta korkki pysyy kosteana ja siten tiiviinä. Käytettäessä kierrekorkkia viini ei saa tarpeeksi happea kypsymiseen, jolloin maku saattaa jäädä hivenen teräväksi. Kierrekorkki menettää aukaisun jälkeen parhaan pitävyytensä, joten se voi myös päästää viiniin ei-toivottuja mikrobeja.

Viinipulloille, joissa on alkujaankin ollut luonnonkorkki (esim. pullot mallia Bordeaux), sopivat korkit halkaisijaltaan 21 23 mm. 22 tai 23 mm korkki on varmemmin pitävä kuin 21 mm korkki.

Kierrekorkkisuisille pulloille kartionmallinen korkki on paras.
 
Etiketit ja kapsyylit
Etiketit ovat lähinnä ulkonäön vuoksi, mutta ne kertovat myös viinityypin, pullotusajankohdan ja makeusasteen, tai mitä ikinä haluatkin etikettiin lisätä. Etikettejä löytyy lähes joka viinityypille omansa.

Kutistemuovikapsyylit eivät ole pelkästään ulkonäköasia, ne myös suojaavat korkkia (esim. homeelta ja kuivumiselta). Kapsyyli antaa viimeisen silauksen kun halutaan myös ulkonäön vastaavan viinin laatua. Kapsyylin saa parhaiten siististi paikoilleen kastamalla se pullon suuhun laitettuna kiehuvaan veteen. Näin kapsyyli kutistuu tasaisesti sekunnissa. Muista olla varovainen!