Råmaterial för vin

Takaisin



OLIKA FRUKTERS OCH BÄRS LÄMPLIGHET TILL HEMVIN
Siffrorna inom parentes anger det genomsnittliga socker- och syrainnehållet (gram per kilo) i frukter och bär. (S = socker / A = syror)



FRUKTER

Plommon passar bra skilt för sig, men slutresultatet blir bättre om de används i kombination med andra bär eller frukter. Kärnorna avlägsnas och plommonen mosas. Plommonvin jäser snabbt, men vissa problem med klarningen kan förekomma. (S 70-110 / A 10)

Krikon är lämpliga för söta dessertviner. Både de vita och röda, dock helst tillsammans med andra bär eller frukter. Kärnorna avlägsnas. (S 80 / A 10)

Pumpa kombineras bäst med äpple. Lämpligt till vitt vin. (S 15 / A 5)

Melon, blandad med andra bär eller frukter fungerar fint i vitt vin och sherry. (S 45 / A 5)

Äppel (helst sura höst- och vinteräpplen) är ett grundläggande råmaterial i hemvin. Äppel gör bra vin i sig, men blandningar med andra bär eller frukter ger minst lika goda resultat. (S 60 / A 5)

Päron är en mild frukt som det är svårt att få ut någon smak på. På sura päron kan man försöka göra mousserande vin och vitt vin. (S 80 / A 5)

Citrusfrukter (apelsiner och andra) är lämpliga för vintillverkning då de används med måtta. (S 20-40 / A 50)

Dadel lämpar sig som en av råvarorna i likörviner. Den är blygsam i smaken och inte särskilt bra vinfrukt ensam. Därför kombineras den gärna med andra bär eller frukter. Dess höga sockerhalt måste beaktas när man kalkylerar sockermängden. (S 640 / A 5)

Fikon är perfekt för Portvin, Madeira, Sherry eller Tokayer. Skär dem i tunna strimlor. Kombinera med t.ex. nypon. (S 530 / A 10)



BÄR

Aronia är ett utmärkt råmaterial för rödvin. Det rekommenderas att kombinera aronian med andra bär, samt djupfrysa dem och sedan tina upp dem före användning. (S 80 / A 10)

Odon fungerar bra till vin, även om den är en aning färglös och vattnig. Används därför oftast i kombination med andra bär eller frukter. (S 40 / A 10)

Tranbär skördas på senhösten eller tidigt på våren (fortfarande frostiga). Tranbär innehåller bensoesyra, som fungerar som ett naturligt konserveringsmedel. Av detta skäl kan jäsningen vara svår att få igång. (S 50 / A 15)

Krusbär, både vita och röda, är utmärkta bär för vitt vin och dessertviner, som sådana eller tillsammans med andra bär eller frukter. Krusbär tål lagring mycket väl. (S 60 / A 20)

Körsbär är ett av de ypperligaste bären för vintillverkningoch passar bra som råvara för Madeira och Portviner.
Svarta, sura körsbär är de bästa, eftersom de sötare röda varianterna normalt inte har tillräckligt med syra i sig. Körsbären sköljs och klyvs och fröna tas bort. (S 60 / A 10)

Hjortron är ett mycket aromatisk bär som gärna bör användas tillsammans med andra bär eller frukter. (S 70-120 / A 30)

Jordgubbe fungerar bra på egen hand, men t.ex. rabarber går bra ihop med den. Smaken på jordgubbe är stark och jordgubbsvin kräver ganska lång förvaring. Bären ska vara mogna och inte sköljas, bara de bortskämda bären tas bort. (S 50 / A 10)

Blåbär ger färg och passar bra tillsammans med andra bär eller frukter. Blåbär innehåller en del bensoesyra, som fungerar som ett naturligt konserveringsmedel. Av detta skäl kan jäsningen vara svår att få igång. (S 60 / A 10)

Rönnbär passar till nästan alla viner och i kombination med andra bär eller frukter. Kräver tillfrysning före användning. Rönnbär innehåller mycket pektin, särskilt då de inte är helt mogna, så en extra dos pektolas är då på plats. (S 25 / A 15)

Lingon innehåller bensoesyra, som fungerar som ett naturligt konserveringsmedel. Av detta skäl kan jäsningen vara svår att få igång. Använd inte alltför mycket lingon och tillsätt lingonen i flera omgångar när jäsningen redan är igång. (S 30 / A 20)

Nypon (vilda och trädgårdsnypon) skördas mogna, till och med något övermogna. Nypon är en av de mest grundläggande ingredienserna vid hemvinstillverkning och de används också torkade. Fröna avlägsnas. (S 30 / A 15)

Havtorn används helst en aning frostskadade. (S 30 / A 15)

Hallon är bäst i bär- och fruktblandningar (ifall de används ensamma kan de ge en skarp eller instängd smak). En extra dos jästnärsalt rekommenderas då man använder hallon. (S 50 / A 15)

Kråkbär lämpar sig väl för vinframställning. Tillsätts hela. (S 10 / A 5)

Vinbär, svarta och vita, passar utmärkt till vin. Även om den svarta vinbär ensamma ger ett gott vin vin, är det värt att blanda dem med andra bär eller frukter. Vita vinbär ger ensama ett gott vittvin, men passar också bra tillsammans med andra bär eller frukter. Blad från svartvinbärsbusken är bra att använda för smakens skull och de går också bra att djupfrysa för vintern. (S 60 / A 20)

Röda vinbär är en god grundingrediens i all vintillverkning. (S 50 / A 20)



ÖVRIGA

Russin är särskilt lämpliga för framställning av starka viner. Dock rekommenderas russin i alla viner eftersom de främjar en god jäsning. (S 600-700 / A 5)

Rabarber är ett utmärkt råmaterial för en hemvinstillverkare. Man använder endast stjälkarna, skurna i bitar (bladen är giftiga). Stjälkarna skalas, ifall man inte vill ha ett roséfärgat vin. Använd helst rabarber som vuxit på försommaren, eftersom senare vuxen rabarber kan ge vinet en bitter smak.
Rabarber innehåller oxalsyra, vilken neutraliseras genom att tillsätta c:a 15 g vinkrita eller kalk per 25 liter vin. Den till synes låga syrahalten i gram per kg förklaras av att rabarberns oxalsyra är mångfalt starkare än syrorna i andra frukter. (S 30 / A 5)

Maskrosens gula kronblad och Fläderblommor fungerar bra till hemvin, liksom till exempel Ringblomma. Pröva också andra blommor i små mängder för att lägga till nya smaknyanser. T.ex. älggräs, rosor, etc.

Många örter kan också användas för att ge nya smaker, t.ex. citronmeliss.

Grovmalna ingredienser (fikon, aprikos, muskotnöt) är fylliga i smaken, men kan ge en aning mer bottensediment.

Färsk juice är ett lätt bearbetat råmaterial, men den får inte innehålla konserveringsmedel, eftersom det hindrar jäsning.

Användning av sylt och puré rekommenderas i allmänhet inte, eftersom det kan uppstå problem med klarningen av vinet. Sylt som innehåller konserveringsmedel får absolut inte användas.